קשת של דעות: סדר יום מזרחי לחברה בישראל
עורכים: יוסי יונה, יונית נעמן, דוד מחלב
שנה: 2007
מחיר: 70 ש"ח

משלוח חינם ברחבי הארץ

מסת"ב: ISBN 978-965-90964-1-1

לרוכשים מחו"ל

עליכם להוסיף תשלום דמי משלוח לחו"ל, באמצעות הכפתור:

דמי המשלוח מכסים שליחה של ספר אחד.

תקציר וביקורת | תוכן עניינים | פרק לדוגמא

ספר זה מגולל את תולדותיה של הקשת הדמוקרטית המזרחית, מציג את המאבקים השונים שהיא קידמה ופורש את השקפת עולמה ואת הדילמות הערכיות שעמן היא מתמודדת. הספר מציע קריאות חדשניות ומאתגרות של מזרחיות הפוסעות הרחק מעבר לדיון המסורתי שכלא אותה במסגרות תאורטיות שבלוניות ובמערך של אסוציאציות פשטניות.
מחברי המאמרים אינם רואים במזרחיוּת קטגוריה שיוכית המקיימת זיקה הכרחית עם ארץ מוצא; תוך התבססות על פעילותה רבת הפנים של הקשת הם מנסחים את המזרחיות כנקודת מבט ביקורתית על החברה בישראל וכעמדה ערכית ופוליטית הקוראת לשינוי רדיקלי שלה.
אסופת המאמרים מציבה בפני החברה בישראל אתגר מוסרי ופוליטי מהמעלה הראשונה. זהו אתגר המוצג כהשקפות עולם מזרחיות, השואפות ליצירתה של חברת מופת, תוך שהן מביאות בחשבון היבטים כלכליים, תרבותיים, פוליטיים ואף גאו-פוליטיים שבהם חיה ופועלת החברה בישראל.
ראובן אברג'יל | מירב אלוש-לברון | מאיר בוזגלו | נביה בשיר יוסי דהאן | הנרייט דהאן-כלב | סיגל הרוש | נורית חג'אג' | רוית חננאל | יעקב ידגר | אילנה יונה | יוסי יונה | סמדר לביא גל לוי | יוסי לוס | יואב מאירי | דוד מחלב | יונית נעמן | יצחק ספורטא | גלית ספורטה | אופיר עבו | נטע עמר | אביגדור פלדמן | אלכסנדר (סנדי) קדר | משה קריף | שולה קשת | מיכה רחמן | זמירה רון | אפרים ריינר | רפי שובלי | עמי שטייניץ | סמי שלום שטרית | ויקי שירן | יהודה שנהב
* * *
" קשת של דעות יצא לאור לכבוד עשור לפעילות התנועה ”הקשת הדמוקרטית המזרחית“ […] המאמרים נכתבו לאורך שני צירים מרכזיים, המשולבים זה בזה; האחד מתייחס להצגת סדר היום של הקשת ולדרכי פעולתה, מנתחן ומבקרן, והשני מנתח את החברה בישראל תוך כדי שימוש בכלים התיאורטיים שפותחו, בין היתר, בידי חברי התנועה. הדגש בספר הוא על הציר הראשון, ויש להניח כי הסיבה לכך כפולה: ראשית, קהל היעד של הספר הוא מגוון ולאו דווקא אקדמי; שנית, בשנים האחרונות התפרסמו ספרים של חברי הקשת שבהם הושם דגש על ניתוח החברה. […] העורכים, המצהירים בתחילת המבוא כי הקובץ נותן ביטוי למחלוקות העמוקות שעלו במהלך פעילותה של הקשת, עומדים בהבטחתם: הספר מציג דברי ביקורת וחשבון נפש של חברי התנועה ושל פעיליה לשעבר. […]לנוכח השפעתה של הקשת על השיח הציבורי בשנים האחרונות, אני מצטרפת לתקווה שמעגל המתעניינים בנושאים שעולים מספר חשוב זה ילך ויגדל, ואולי יחד עמו יעלו גם הצעות מרעננות לפוליטיקה שיתופית."
סמדר שרון: סוציולוגיה ישראלית: יא 1: 2009
* * *
"[…] כמה בשורות עולות מהקובץ: קודם כל, אם מישהו קיווה שהסיפור המזרחי מתקרב לקיצו, מתברר שהוא בקושי התחיל. ובמקביל, רמת האפולוגטיות, שמינוניה בקשת היו מאז ומתמיד גבוהים באופן חריג, מתחילה לרדת. חברי הקשת – ביניהם מאיר בוזגלו, הנרייט דהאן-כלב, יוסי דהאן, שולה קשת, יהודה שנהב ורבים אחרים – מפסיקים להתנצל על היאחזותם ברגשי הקיפוח, על הבדלנות, על האוניברסליות, על האינטלקטואליות, על כל מה שהפך את הקבוצה המשונה הזאת לאחת התופעות השקטות אך המשמעותיות שנולדו באמצע שנות ה-90."
עינת פישביין: ידיעות אחרונות: 14.12.2007

תוכן העניינים

פתח דבר / העורכים 
1. הקשת: הישגים, קונפליקטים ואתגרים / יוסי יונה, יונית נעמן, דוד מחלב

שער ראשון: עקרונות יסוד לפוליטיקה של זהויות: מזרחיות חדשה
2. חידתו של השילוש: "המזרחית", "הדמוקרטית" ו"הקשת" / יוסי דהאן 
3. לחצות את הגבולות: נקודת מבט מזרחית / גל לוי 
4. "אבל, חשבתי שאתה אשכנזי": המזרחיות כזהות רדיקלית ודמוקרטית של החברה הישראלית / יוסי לוס
5. הרהורים על זהות / דוד מחלב 
6. מבחן הצבריות של הדור השלישי: בזכות הכישלון / יונית נעמן 
7. הקשת הדמוקרטית המזרחית: בין הייחודי לכללי / אופיר עבו 
8. למה “מזרחית?” היבטים מוסריים ופוליטיים / משה קריף 
9. לברוא עולם חדש / ויקי שירן 
10. קשר השתיקה והשיח המזרחי בשנות התשעים / יהודה שנהב 

שער שני: קרקעות ודיור ציבורי
11. תם ולא נשלם: קרקע משותפת לארגוני הסביבה ולקשת / רוית חננאל
12. איפה הבית? איזה בית? מזרחים ופלסטינים למען הזכות לקורת גג / נטע עמר 
13. בג"ץ הקרקעות: מה סומק דמם של החקלאים מדמם של אחרים? / אביגדור פלדמן 
14. מקרקעי הציבור בישראל: כרונולוגיה של מאבק משפטי / אלכסנדר (סנדי) קדר 
15. חוק הדיור הציבורי: קרן אור במאבק / מיכה רחמן 

שער שלישי: קשת של מאבקים
16. מהפנתרים השחורים אל הקשת הדמוקרטית המזרחית / ראובן אברג'יל 
17. הקשת בתקשורת: כרונולוגיה של הלבנה? / מירב אלוש-לברון 
18. בין תיאוריה למעש: סיזיפוס בקשת / סיגל הרוש 
19. מבט ביקורתי על כלכלה / יצחק ספורטא 
20. רבתרבותיות וטרנסלאומיות בדרום תלאביב / יואב מאירי ושולה קשת 
21. פרשת ילדי תימן – דמיון מזרחי? / רפי שובלי 

שער רביעי: זהות, תרבות, ייצוג וחינוך
22. "זהב לבן — עבודה שחורה" הרהורים על זהות ומעמד בעקבות סרטה של טלי שמש / נורית חג'אג' 
23. סיפורו של בית ספר קדמה: חינוך איכותי שווה לכל / אילנה יונה 
24. זכויות קניין תרבותי והבניית הגזע של המזרחיות כסמל מסחרי: הערות על הדלת המסתובבת בין המשטר לאקדמיה בישראל / סמדר לביא 
25. על אסתטיקה ואידיאולוגיה בפסטיבל האקטיביזם / זמירה רון 
26. סדר יום אזרחי: את מי מייצגת הקשת? / אפריים ריינר 
27. איכות וערכים: שומרי הסף של התרבות ההגמונית בישראל / עמי שטייניץ 
28. הבעיה הציונית-אשכנזית: הבדלנות בחינוך כמשל / סמי שלום שטרית

שער חמישי: נאמנים פצעי אוהב
29. אי שם מעבר לקשת / מאיר בוזגלו 
30. מה יפרשו על שולחן-הפנים: לאן פני היהודים המזרחים מועדות? / נביה בשיר 
31. הדרה מגדרית, גיאוגרפית ואתנית: על שלושה חטאי הקשת / הנרייט דהאן-כלב 
32. הקשת וש"ס: נפתוליה ומגבלותיה של פוליטיקת הזהויות המזרחית / יעקב ידגר 
33. גבולות הקשת / גלית ספורטה

פתח דבר

העורכים

מאז הקמתה, לפני יותר מעשור, מיקדה אליה הקשת הדמוקרטית המזרחית תשומת-לב רבה. בשנות פעילותה התגבשה הקשת בתודעה הציבורית כאחת התנועות החברתיות החשובות ביותר הפועלות כיום בחברה האזרחית בישראל. הקשת הגיעה למעמדה הציבורי בעיקר בעקבות מאבקה המוצלח לקידום חקיקתו של חוק הדיור הציבורי, וכן בעקבות פסיקתו של בג"ץ בעתירתה נגד הפשרת הקרקעות החקלאיות. אולם, נוסף על דוגמאות מוכרות אלו, פעילותה של הקשת משתרעת על פני מגוון עשיר ורחב של תחומים, כשהעיקרון המנחה אותה הוא קידום ערכים של שוויון, צדק חלוקתי ותביעה להכרה תרבותית של הקבוצות השונות המרכיבות את החברה בישראל — ובמיוחד של הציבור המזרחי. פעילותה המתמשכת בתחומים אלה הפכה את הקשת לתנועה חברתית שעמדותיה הייחודיות בנושאים של כלכלה, חינוך, תרבות והסכסוך היהודי-ערבי משפיעות על הדיון הציבורי בחברה הישראלית ואף על מוקדי קבלת ההחלטות בה.
במשך שנות פעילותה קיבלה הקשת סיקור נרחב באמצעי התקשורת ונהפכה גם לנושא שכיח במחקר האקדמי, שביקש ללמוד את הסיבות שהפכו אותה לתנועה בעלת השפעה ייחודית על השיח הציבורי. עם זאת, עד כה לא פרסמה הקשת טקסט משל עצמה; עד כה לא נכתב הנרטיב של התנועה באופן מרוכז ושיטתי, המגולל את תולדותיה ופורש את השקפת עולמה ואת הדילמות הערכיות שעמן היא מתמודדת. ספר זה מבקש להיענות לאתגר חשוב זה.
בדומה לתהליכי ההקמה של ארגונים ותנועות אחרות, גם התהליכים שהביאו להקמתה של הקשת הדמוקרטית המזרחית אינם מאפשרים תיאור כרונולוגי מדויק וממצה. אפשר אמנם לציין מועדים חשובים בהיסטוריה של התנועה וניתן לעמוד על נקודות מפנה מכריעות בהתפתחותה — ועדיין לא יהיה בכך כדי לספר את הסיפור במלואו; תמיד ייוותרו פרטים חשובים מחוץ לתמונה, מחוץ למסגרת. מודעים למגבלות אלה, נבקש בכל זאת לספר את סיפורה של הקשת.
הקובץ שלפנינו איננו טקסט הרמוני, והנרטיב המוצע בו אינו מונוליתי; פרק המבוא של הקובץ, כמו גם המאמרים הכלולים בו, הוא טקסט רב-קולי הנותן, בין היתר, ביטוי למחלוקות העמוקות שהתגלעו במהלך פעילותה של הקשת ואיימו על לכידותה. ועדיין, חרף הרב-קוליות העולה ממנו, הטקסטים שלפנינו מספקים קריאת כיוון מגובשת דיה על אודות היעד שאליו שואפים מרבית הכותבים להוביל את החברה בישראל.
קשת של דעות אינו ספר עיון רגיל, על אף שההיבט העיוני אינו נפקד ממנו. חלק ממבקריה של הקשת — מבית ומחוץ — סונטים בה על נטייתה כביכול להיות תנועה אינטלקטואלית ואליטיסטית המגבילה את עצמה לניתוח המציאות החברתית ולבירור רעיוני מנקודת מבט מזרחית, אך הרוב הגדול של פעילותיה ופעיליה דוחים תיאור זה. הם אמנם אינם מצטרפים לגל העכור שפוקד את החברה בישראל בעשורים האחרונים — גל שבז לאינטלקט ולאינטלקטואלים — אך בהחלט אינם מסתפקים בפעילות אינטלקטואלית גרידא. פעילי הקשת ופעילותיה מחויבים למאמץ מתמשך שתכליתו להביא לשינוי כולל ומקיף בחייה הפוליטיים, הכלכליים והתרבותיים של ישראל.
למרות הצלחתה של הקשת לקדם מקצת ממאבקיה, אין בכך כדי להעיד כי המציאות הפוליטית, הכלכלית והתרבותית בישראל עברה שינויים חיוביים ניכרים בעשור האחרון; נהפוך הוא: מציאות זו מעידה על הידרדרות בתחומים רבים: הכיבוש נהפך אלים יותר, האופק המדיני עכור מתמיד, הפערים הכלכליים הולכים וגדלים (למרות הצמיחה הכלכלית), והדיכוי התרבותי של קבוצות שונות לא קטן. הכותבים השונים בקובץ מתמודדים במישרין עם מציאות זו — בין בניתוח שלה, בין בבחינת הניסיונות השונים לתת לה מענה, ובין בהצעת דרכים חדשות להתמודד עמה. המשותף לכולם הוא הבחינה הביקורתית של יחסי הגומלין בין דיכוי תרבותי לדיכוי כלכלי מחד גיסא, והניסיון לנסח קווים כלליים לפתרונות הכורכים שאלות של זהות לאומית, תרבותית ומגדרית עם צדק חלוקתי מאידך גיסא.
הרעיון לעריכתו של קובץ זה נולד מתוך הפעילות שקיימה הקשת במסגרת "מדרש קשת". הייתה זו סדרת מפגשים שנערכה ביוזמתם של נורית חג'אג', דודי מחלב ושולה קשת, והתקיימה במשרדי התנועה פעם בחודש, ביום חמישי בערב. במדרשים פרשו חברי התנועה ואורחים בעלי זיקה לקשת את רעיונותיהם בנושאים שעומדים במרכז עניינה של התנועה. ההיענות של קהל חדש ומגוון למפגשים אלה המחישה עד כמה הציבור צמא ללמוד על סדר יומה הפוליטי של התנועה. לפיכך אנו רואים בקובץ זה, כאמור, אמצעי נוסף שדרכו הקשת מבקשת להעביר את מסריה לציבור הרחב ואף לגייסו למאבקיה. אנו מאמינים כי לקובץ קשת של דעות יכולה להיות תרומה כבירה בהעצמת הפעילות הפוליטית של הקשת ולהרחבתה בקרב קהלי יעד מגוונים.
עבודת העריכה על קובץ זה זה נועדה להסתיים לפני כשנה; הוצאתו לאור הייתה אמורה לציין ואף לחגוג עשור לקיומה של הקשת, אולם העבודה עליו התארכה מעבר לפרק הזמן המתוכנן. עם זאת, קובץ זה נועד בעיקר להציע סיכום ביניים לפעילותה של התנועה עד כה. כדי להשיג מטרה זו יש לתאר תחילה את החזון שעמד בבסיסה של הקמת התנועה, את ערכיה ואת יעדיה; בהמשך ראוי לעסוק בהרחבה בשאלת מימוש היעדים. ועוד: קובץ מסוג זה צריך להעניק הזדמנות לחברותיה ולחבריה של התנועה לערוך חשבון נפש שבמהלכו הם נדרשים לחזור ולבחון את חזון התנועה ולעדכן אותו. אנו מאמינים כי המגוון העשיר של העמדות והדעות המקבלות ביטוי בקובץ זה מאפשר לו לעמוד בהצלחה במשימות אלו.
כדאי לציין שהקובץ קשת של דעות כולל גם מאמרים של פעילים שהיו בעבר חברים בקשת ואינם מתייחסים אליה יותר כאל מסגרת פעולה רעיונית ואידאולוגית העולה בקנה אחד עם השקפת עולמם. ביניהם יש כאלה הרואים בקשת תנועה המקדמת פוליטיקה של זהויות הנושאת חותם פרטיקולרי מדי, ואחרים רואים בה תנועה המקדמת ערכים ועקרונות בעלי אופי אוניברסלי מדי. בחרנו לפרסם את מאמריהם מתוך רצון לאפשר דיאלוג רחב ועשיר ככל שניתן, גם אם העמדות המוצגות חורגות אל מעבר לקונצנזוס הרעיוני הערכי שמאחד, פחות או יותר, את חברות הקשת וחבריה בהווה. נוסף על כך יש לציין שהמאמרים המופיעים בספר נועדו לציבור קוראים רחב ומגוון, ולפיכך השתדלו הכותבים להציג את הדברים בשפה קולחת, נטולת ז'רגון מקצועי או אקדמי.
הבאתו של קובץ זה לדפוס הייתה כרוכה במאמץ גדול ובנחישות של רבים, ואנו אסירי תודה להם על כך. ראשית אנו מוקירים את נכונותם של אלה שנענו להזמנתנו ותרמו מזמנם וממרצם לאסופת מאמרים זאת. שנית, אנו חבים שלמי תודה לנורית חג'אג' על ניהול מקצועי ומסור של הקשת, ועל יצירת תנאים שמעודדים צמיחת יוזמות כמו ספר זה. תרומתה של נורית להוצאתו לאור של הקובץ הייתה מכרעת: לא זו בלבד שהיא פעלה ללא לאות למציאת מימון להוצאתו, היא גם ליוותה את פרויקט העריכה שלו מתחילתו ועד סופו, תוך סיוע ותמיכה בלתי-נדלים לעורכיו. בהקשר זה אנו מבקשים להודות גם לשולה קשת על מאמציה בגיוס המימון להוצאתו של הספר לאור. מסירותה של שולה ונחישותה במציאת מקורות מימון לפרויקטים שמנהלת הקשת ראויים לשבח ולהערכה. אנו גם רוצים להביע שלמי תודה ליעל בן-יפת על סיועה הרב בהבאתו של ספר זה לדפוס.
אנו מלאי הערכה להוצאת ספרי נובמבר, ובמיוחד לישי מנוחין, על שיתוף הפעולה שהתאפיין במקצועיות מופתית ובמחויבות ערכית עמוקה להוצאתו של ספר זה.
דליה מרקוביץ וקציעה עלון סייעו רבות בעריכת מקצת המאמרים המופיעים בקובץ ועל כך אנו מבקשים להודות להן. כמו כן אנו מבקשים להביע את תודתנו לקרן היינריך בל על התמיכה הכספית להבאתו לדפוס של הקובץ. אנו רוצים גם להודות לקרן, ובמיוחד לנציגתה, אולריקה גולדבלט, על מימון הפרויקט "מדרש קשת", שסיפק לחלק מהכותבים הזדמנות ראשונית לנסח את רעיונותיהם ועמדותיהם.
הקובץ קשת של דעות כולל, מלבד פרק המבוא, 32 מאמרים המופיעים תחת חמישה שערים שונים; סדר הופעתם בכל שער הוא אלפביתי. השער הראשון כולל תשעה מאמרים המבקשים — כפי שניתן ללמוד מכותרתו של שער זה — לנסח עקרונות יסוד לפוליטיקה של זהויות מזרחיות. השימוש בלשון רבים אינו מקרי; הוא נועד להעיד על מורכבותו של נושא זה ועל כך שלא קיימת תמימות דעים בין הכותבים על אודות משמעותם ותכניהם של עקרונות יסוד אלה.
השער השני, קרקעות ודיור ציבורי, כולל חמישה מאמרים ועוסק הן במאבקיה של הקשת בתחומים של הדיור הציבורי והקרקעות והן בניסוח קווי יסוד למאבקים עתידיים בתחומים אלה. השער השלישי, קשת של מאבקים, כולל שישה מאמרים ועוסק במגוון הרחב של פעילויות ופרויקטים שבהם היו חברי הקשת מעורבים, נוסף על המאבקים בתחומים של הדיור הציבורי והקרקעות. השער הרביעי, זהות, תרבות, ייצוג וחינוך, כולל שבעה מאמרים שגם הם מתמקדים בתחומי פעילות שונים שבהם היו חברות וחברי הקשת מעורבים — אך המאמרים בוחנים תחומים אלה מתוך מטרה לחדד דילמות וסוגיות תאורטיות ופרקטיות על אודות עקרונות היסוד של הקשת, כפי שהן עולות מתוך הפעילות עצמה. השער החמישי והאחרון, נאמנים פצעי אוהב, כולל חמישה מאמרים המנתחים את סדר היום של הקשת ואת פעילותה מתוך פרספקטיבות ביקורתיות שונות: יהודית, פלסטינית ומגדרית.
* * *
בשלוש השנים האחרונות הלכו לעולמם ויקי שירן ודוד מחלב, שהיו שתי דמויות מרכזיות בקשת הדמוקרטית המזרחית. ספר זה מוקדש לזכרם.
ויקי שירן הלכה לעולמה ביום שני ה-15 למרץ, 2004. היא הייתה אחת המנהיגות הבולטות במאבק המזרחי בשלושה העשורים האחרונים, ונטלה חלק ברבים מהמאבקים למען שוויון, צדק חברתי, שלום וזכויות נשים בישראל. ויקי נמנתה בין חברות וחברי הגרעין שיזם את הקמתה של הקשת הדמוקרטית, והייתה אחת הפעילות המרכזיות והבולטות בה. השקפת עולמה המגובשת, ניסיונה רב-השנים בפעילות חברתית ופוליטית ואישיותה המרשימה הטביעו את חותמם הברור על דרכה הרעיונית של הקשת ועל פעילותה. כמו כן, תרומתה הייחודית של ויקי לניסוחו של קול נשי מזרחי ושילובו במאבקים השונים שבהם היא נטלה חלק ממשיכה להוות מקור השראה לנשים מזרחיות רבות.
דודי מחלב הלך לעולמו ביום שישי ה-25 לאוגוסט, 2006. דודי היה ממייסדיה של הקשת הדמוקרטית המזרחית, אינטלקטואל בכל נימי נפשו, שהשכיל לשלב בין הגות רעיונית ומוסרית לבין עשייה פוליטית. דודי היה שותף לרבים מהמאבקים שידעה החברה בישראל בשלושה העשורים האחרונים, תוך שהדגיש את הזיקה הרעיונית והמעשית שבין המדיני לחברתי. רוחב ידיעותיו, רגישותו החברתית, סקרנותו הבלתי-נדלית ומחויבותו העמוקה והבלתי-מתפשרת לערכים הומאניים ולעקרונות צדק אוניברסליים הבטיחו לו מקום ייחודי בהתגבשותה הרעיונית של הקשת ובפעילותה. דודי היה אחד מעורכיו של קובץ זה ואנו מצרים על כך שהוא לא זכה לראות את פרי עמלו יוצא לאור.